1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В Златни пясъци се провежда XIII национален аграрен семинар «Селското стопанство и всичко за него»

В Златни пясъци се провежда XIII национален аграрен семинар «Селското стопанство и всичко за него»

Нихат Кабил: „Българското земеделие, наред с туризма е единственият отрасъл от икономиката ни, в който през последните години наблюдаваме предимство на износа пред вноса”

 

Като министър на земеделието и продоволствието съм направил всичко необходимо, за да бъде изпълнен един от най-важните приоритети в програмата на правителството – повишаването на конкурентоспособността на българските земеделски производители, аргументираното ми предложение е в Бюджет 2008 да бъдат заделени 147 млн. лв. за национални доплащания към директните плащани за единица площ, така че догодина българските земеделски производители да получат по над 22 лв. за всеки обработваем от тях декар земя. Впечатленията са ми, че тези мои аргументи се възприемат от българските депутати и се надявам на благоприятна развръзка". Това заяви министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил по време на XIII национален аграрен семинар «Селското стопанство и всичко за него», който се провежда в КК Златни пясъци.

"Българското земеделие, наред с туризма е единственият отрасъл от икономиката ни, в който през последните години наблюдаваме предимство на износа пред вноса" – каза Нихат Кабил по време на кръглата маса "Перспективи, предимства и недостатъци на българското земеделие на европейския пазар", която се проведе в рамките на семинара.

Стратегическата ни цел е още в следващите няколко години да осигурим ускорено догонващо развитие на българското земеделие, така че да се нареди сред 10-те страни от ЕС с най-ефективен и конкурентен сектор имаме шанс да постигнем това и аз виждам необходимия ресурс в Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., чийто старт предстои.

Министър Нихат Кабил допълни, че напредъкът ще стане възможен само, ако българските земеделски производители възприемат като свои приоритет усиленото търсене на нови пазарни ниши за продукцията си. Напълно възможно е продуктите ни да пробият на европейския пазар, защото в много отношения те са уникални, каза още министър Кабил.

В Кръглата маса участваха Красимир Аврамов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите, депутатите Венцислав Върбанов /БНС/, Радослав Иванов /Коалиция за България/, Ердинч Хаджиев /ДПС/ и Динчер Хаджиев, областен управител на Добрич.

Представители на зърнопроизводителите и различните политически сили се обединиха около становището, че България трябва да се възползва от предоставената й възможност за подкрепа на земеделските стопани чрез отпускане на национални доплащания през 2008 г. и следващите няколко години.

 

AGRO.BG

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.