1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Вчера министър Кабил и министър Барние обсъдиха междинния преглед на Общата селскостопанска политика

Вчера министър Кабил и министър Барние обсъдиха междинния преглед на Общата селскостопанска политика

Двамата министри се договориха да бъде създадена българо-френска работна група, която да изготвя стратегии за укрепване на селскостопанските си сектори

 

Министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил се срещна с министъра на земеделието и рибарството на Република Франция Мишел Барние в МЗП. Двамата министри обсъдиха междинния преглед на Общата селскостопанска политика /health check/, както и реформата в сектор "Вино" на ЕС.

България и Франция гледат положително на предложението на ЕК за съкращаване на схемата за изкореняване на лозя в тригодишен период и за намаляване на максималния процент на площите, които подлежат на изкореняване, от 10 на 8 %. И двете страни подкрепят предложението в националните пакети да бъде предвиден отделен бюджет, запазен за програми за промоция и реклама на европейските вина в трети страни.

Министър Кабил благодари на френския си колега за подкрепата пред ЕК, България да компенсира земеделските си стопани заради сушата.

Той изрази благодарност и за проведения туининг проект "Въвеждане и прилагане на европейското законодателство и стандарти по хуманно отношение към животните в България", осъществен между ветеринарните служби на двете страни, както и за приноса на Министерство на земеделието и рибарството на Франция за успешното приключване на друг туининг проект "Хармонизиране и прилагане на законодателството – механизми на ОСП и ОСР".

Двамата министри се договориха да бъде създадена българо-френска работна група, която да изготвя стратегии за укрепване на селскостопанските си сектори и да търси допирни точки по международните политики.

През последните години се наблюдава непрекъснато увеличаване на търговския стокообмен между двете страни. За 2005 г. общият размер на стокообмена с аграрни стоки е 103 197 щ. д., а през 2006 г. се е увеличил до 131 826 щ. д.

През миналата година водещите селскостопански стоки в износа на България за Франция са - меса и карантии от домашни птици, семена от слънчоглед, консерви, растения и плодове използвани в парфюмерията и медицината, хайвер, суров и необработен тютюн, зеленчуци и плодове. Водещите аграрни стоки в износа на Франция за България са - лозови пръчки, семена от слънчоглед, живи домашни птици (водоплаващи), птичи яйца, плодови сокове, мляко и сметана, концентрирани или с прибавка на захар, препарати за сосове и готови сосове и суроватка.

Министърът на земеделието и рибарството на Франция Мишел Барние е на двудневно посещение в България по покана на министъра на земеделието и продоволствието Нихат Кабил. 

 

AGRO.BG

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.