1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Забраниха търговията с птици в Бургас

Забраниха търговията с птици в Бургас

 

Кметът на Бургас Димитър Николов днес издаде заповед с мерки за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта инфлуенца /грип/ по птиците във връзка с констатирано огнище на болестта в с. Муригиол, окръг Тулча, Румъния. Те са съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, Закона за ветеринарномедицинската дейност, Наредба за мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта инфлуенца /грип/ по птиците и Заповед на областния управител на Бургас от 03-и декември т.г.
Със заповедта се забраняват пазарите за птици на територията на общината. Органите на МВР трябва да извършват контрол при придвижването на живи птици, като за всяко констатирано нарушение уведомяват незабавно РВМС- Бургас, съобщиха от общината.

Съгласно заповедта, отглеждането на домашни птици на територията на общината трябва да се осъществява само в затворени помещения, така че да нямат контакт с други птици. Фуражът за изхранване на птиците да се съхранява в закрити помещения. Собствениците на патици и гъски се задължават да създадат условия за разделното им отглеждане от други домашни птици.

Собствениците или управителите на промишлени птицевъдни обекти трябва да засилят охраната и осигурят условия за дезинфекция на влизащите и излизащи от предприятието транспортни средства и хора; да осигурят работно облекло и лични предпазни средства на персонала, пряко зает в производството; да предприемат мерки за недопускане отглеждане на птици на открито; да предприемат мерки за предотвратяване на контакт между диви птици и използваните компоненти за фураж, готовия фураж и постелъчния материал, които да се съхраняват на склад.

При всеки случай на промяна на здравословното състояние, увеличена или намалена консумация на вода и случаи на завишена смъртност при птиците собствениците им са длъжни незабавно да уведомят обслужващия ветеринарен лекар или кмета на населено място.

Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на зам.-кмета на Бургас Красимир Стойчев, който е и председател на Общинска епизоотична комисия. Със заповедта ще бъдат запознати кметовете и кметски наместници от съставните селища на Община Бургас и ОДП-Бургас.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.