1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зам.-министър Димитров се срещна с представителя на ЕБВР Питър Брайд

Зам.-министър Димитров се срещна с представителя на ЕБВР Питър Брайд

Снимка:

Обсъдена бе възможността страната ни да се утвърди като важен земеделски фактор в региона

Зам.–министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров се срещна със  зам.–директора на отдел „Хранително-вкусова промишленост” на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Питър Брайд. По време на срещата бе обсъдена възможността страната ни да се утвърди като важен земеделски фактор в региона, както и  необходимостта от по-сериозно финансово подпомагане на първичните производители на земеделска продукция. Целта ще бъде те да бъдат стимулирани, за да успеят да използват по-ефективно и рационално обработваемите си площи, както и за постигане на по-високи добиви и доходи.

Двете страни обмениха информация за практиката на Бразилия и в частност за нейното законодателство по отношение на кредитирането на земеделските стопани. Според проучване на ЕБВР в различни страни се констатира, че разработеното специално законодателство и методи за неговото прилагане, е най-успешно в Бразилия.

Зам.–министър Димитров каза, че българското законодателство в тази посока може да бъде променено, като се ползва практиката на Бразилия и други страни в тази област. Основната цел е земеделските производители да имат повече възможности за финансиране. За това трябва да сформира работен екип, който да анализира този въпрос, за да може да се постигне обществен и политически консенсус за съответните законодателни промени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.