1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заместник - министър Георгиева: За устойчивост на земеделските производители е нужна диверсификация на стопанствата им

Заместник - министър Георгиева: За устойчивост на земеделските производители е нужна диверсификация на стопанствата им

Инициативата се организира за втора поредна година от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, член на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ)

За по-добра устойчивост на земеделските производители е нужно прилагане на диверсификация в техните стопанства. Радвам се, че тук виждаме добри примери, тъй като тази практика се насърчаваше през целия програмен период на Общата селскостопанска политика 2014-2020 г. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева, която откри селскостопанското изложение „Ден на полето 2023“ в землището на град Добрич, Пети километър. Инициативата се организира за втора поредна година от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, член на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Пред журналисти заместник-министърът обясни, че предстои в съвсем кратък срок публикуването за второ обществено обсъждане на процедурата за  ефективно използване на вода в земеделските стопанства, част от Националния план за възстановяване и устойчивост. Тя уточни, че към момента екипът на МЗХ работи по изчистването на последните бележки по процедурата съвместно с Европейската комисия. Зам.-министър Георгиева добави, че прилагането на мярката е обект на засилен интерес от страна земеделските производители. Заместник-министърът подчерта, че разчита на активност от страна на производителите за предложения и коментари по публикуваните насоки за процедурите по НПВУ.

В рамките на тридневното събитие, от 25 до 27 юли, повече от петдесет  фирми, предлагащи семена, препарати за растителна защита и земеделска техника представят продуктите си.

Предвидено е провеждането на  полеви демонстрации на машини, както и проследяване на вегетационното развитие и състояние на културите.

Официални гости на събитието бяха Йордан Йорданов, кмет на гр. Добрич, Йорданка Костадинова, областен управител на гр. Добрич, Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и Костадин Костадинов, председател на Българска аграрна камара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.