1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заместник-министър Йоцев: Оранжерийно произведените малини и ягоди са включени в интервенциите по обвързано подпомагане

Заместник-министър Йоцев: Оранжерийно произведените малини и ягоди са включени в интервенциите по обвързано подпомагане

"Надяваме се през настоящия програмен период да Ви улесним при кандидатстването по отделните мерки и програми от Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони в страната, както и да разширим възможностите за подкрепа. Затова от 2023 г. в интервенциите по обвързано подпомагане вече са включени и оранжерийно произведените малини и ягоди. През 2023 г. стартира и държавна помощ в подкрепа на направени разходи за вода за напояване при отглеждане на земеделски култури, по която производителите и на ягодоплодни имат възможност да заявят подпомагане до 02.10.2023 г.“ Това посочи пред земеделски производители заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев при откриването на  Фестивала на малината в Попово.

„Споделям с Вас увереността си, че Министерството на земеделието и храните провежда последователна политика, насочена към подкрепа на българското овощарство и засилване на неговата пазарна ориентация и конкурентоспособност. Малините са един от продуктите с положителен нетен експортен баланс от сектора на плодовете в страната, което ни дава повод за заслужена гордост, подчерта заместник-министърът. Той посочи, че се полагат усилия за насърчаване на сектора на ягодоплодните и за гарантиране производството на висококачествени и безопасни продукти за потребителите.

В България има 39 предприятия в този сегмент, като производството на малини през миналата година е било близо 5 700 тона, от които над 3 100 тона са реализирани свежи и замразени за износ. 2 600 тона са преработени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.