1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Засилени проверки за незаконна сеч започват експертите от Регионално управление на горите Шумен

Засилени проверки за незаконна сеч започват експертите от Регионално управление на горите Шумен

Глоба от 100 до 2000 лева ще бъде налагана на заловените да секат или да продават коледни дръвчета без контролна горска марка.

 

Засилени проверки за незаконна сеч започват експертите от Регионално управление на горите (РУГ) Шумен. Ще бъдат проверявани и търговците на коледни дръвчета, съобщи директорът на РУГ инж. Христо Христов. Глоба от 100 до 2000 лева ще бъде налагана на заловените да секат или да продават коледни дръвчета без контролна горска марка. За законна сеч е необходимо позволително за странично ползване, което се издава от държавните лесничейства.

3000 дръвчета обикновен смърч ще бъдат добити на територията на Държавно лесничейство Върбица. Борче до метър струва 1,80 лв., цената на дръвче с височина до 2 метра е 2,40 лв., а елхите над 2 метра струват по 3,60 лв. Тези цени са при добив от корен, а докато стигнат до клиетите стойността им се вдига до 4 - 5 лева.

На Коледния базар в Шумен елхи ще се продават от 18 до 31 декември. За целта са определени 5 места. Всички училища, детски градини, читалища и други обществени институти, могат да направят заявка за елха в Регионално управление на горите Шумен. Както всяка година дръвчетата ще им бъдат подарени, обеща инженер Христов. През тази година в горските разсадници на територията на Регионалното управление на горите са произведени около 100 хиляди фиданки обикновена ела. Така че след няколко години от Регионално управление на горите ще снабдяват жителите на Шуменска и Търговищка области и с традиционните коледни елови дръвчета, които са предпочитани пред черния бор и обикновения смърч./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.