1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделските собственици ще получават допълнителна субсидия от ЕС

Земеделските собственици ще получават допълнителна субсидия от ЕС

Очаква се да получим около 441 милиона евро от Евросъюза, които ще бъдат разпределени между регистрираните земеделски производители

 

Земеделските собственици ще получават от 15 до 20 лева допълнителна субсидия от Европейския съюз (ЕС) за декар земя, която обработват. Това съобщи министърът на земеделието и горите Нихат Кабил след края на Съвета по европейска интеграция към Министерски съвет.

На заседанието бе гласувана схемата за подпомагане на земеделските стопани чрез директни плащания след присъединяването ни към ЕС. Очаква се да получим около 441 милиона евро от Евросъюза, които ще бъдат разпределени между регистрираните земеделски производители. Ако броя на регистрираните стопани не е 150 хиляди, остатъка от неусвоените земеделски помощи ще се върнат в ЕС, а следващата година съюза ще отпусне по-малко пари за българските земеделските стопани. Сумите ще се привеждат направо в банковите сметки на стопаните и по този начин ще се предотврати корупцията, каза още Нихат Кабил.

Задължително условие за получаване на парите е земеделският стопанин да се регистрира. За да получава средства от системата на директните плащания стопанинът трябва да притежава най-малко 5 дка лозя, тютюн, зеленчуци или др. трайни насаждения. Тези площи трябва да бъдат разделени на парцели по един декар. Държавата е предпочела субсидията да отива за единица обработваема площ, вместо за стопанство, какъвто е бил вторият начин. Първият начин изисквал само регистрация на стопаните и работел добре при страните-членки от предишната вълна на присъединяване.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.