1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделското министерство няма да отвори прием за проекти на млади фермери

Земеделското министерство няма да отвори прием за проекти на млади фермери

Мярка 112 е една от най-атрактивните по ПРСР

Земеделското министерство няма да отвори прием за проекти на млади фермери, какъвто бе обещан през март. Затова кандидати, които са се готвили за него, вече се стягат за протест. За плановете им се разбра през последните дни, след като стана ясно какво е решението на ведомството, пише "Капитал Daily".

Обещанието

В началото на март тогавашното правителство даде мандат на Фонд "Земеделие" за наддоговаряне на бюджет по различни мерки от европейската програма за развитие на селските райони. Така се планираше през септември да бъде отворен прием на проекти и по мярката за създаване на стопанства на млади фермери. Тя е една от най-атрактивните в програмата, като по нея могат да кандидатстват земеделски производители до 40 навършени години. Планираният бюджет за наддоговаряне беше 48 млн. лв., но още преди няколко месеца имаше сигнали, че е възможно да не се приемат проекти. Причината е, че тези проекти принципно се изпълняват за пет години, а финалното разплащане по тази програма трябва да приключи през 2015 г.

Замразяването

В четвъртък по време на изслушване от парламентарните комисии по земеделие и по усвояване на европейските средства зам.-министърът на земеделието Явор Гечев съобщи, че през тази година няма да бъде отворен прием на проекти на млади фермери. Средствата по схемата могат да стигнат за 500-550 проекта, а информацията е, че има готовност за подаване на 2000-2500, обясни той, допълвайки, че ще се наложи Фонд "Земеделие" "да отреже" около 2000 вече готови и вероятно добри проекти. По време на заседанието не стана ясно как са изготвени тези анализи за проектната готовност, но Гечев обясни, че е провел среща с потенциални кандидати по мярката. Одобряването на по-малко проекти от подадените не е необичайно за нито една от схемите за кандидатстване от програмата. Затова и не е ясно защо сега то е мотив да се откаже въобще прием на предложения от бизнеса. Пред депутатите Гечев добави, че следващата година, когато започне новата програма за развитие на селските райони, ще има прием на бизнес планове от млади фермери, като ще е осигурен и по-голям ресурс за тази цел.

Реакцията

Междувременно информацията от земеделското министерство бе посрещната с голямо неодобрение от потенциални кандидати по мярката, които се организират и за протести във Facebook. Причината е, че всички те вече са изготвили бизнес плановете си, очаквайки прием през септември, а той е отменен в последния момент. Част от фермерите не са съгласни с оценките, че има готовност за подаване на около 2000-2500 проекта. Според тях реалното число е не повече от 1000. Първият от поредицата протести се планира за понеделник по обед пред земеделското министерство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.