1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Жените в селското стопанство все още страдат от дискриминация

Жените в селското стопанство все още страдат от дискриминация

ООН напомня, че структурните препятствия и дискриминиращите социални норми все така ограничават свободата за взимане на решения и политическото участие на жените в селските домакинства и общности

На 15 октомври светът отбеляза Международния ден на жените в селското стопанство, учреден от Организацията на обединените нации през 2008 година. С него ООН насочва вниманието към ролята, която жените изпълняват в сектора.
 
По повод празника на сайта на ООН се казва, че равноправието между половете и засилването на ролята на жените не само са правилни, но и решаващ фактор за борбата срещу бедността, глада и недохранването. Жените не само представляват значителна част от работната сила в селското стопанство, но извършват и повечето неформални дейности във фермерските семейства, като за това не получават заплащане. Те имат важен принос за аграрното производство, продоволствената сигурност, обработването на земята и използването на природните ресурси.
 
Въпреки това жените и момичетата, които живеят в селски райони, все още са обект на дискриминация и страдат от т.нар. многоизмерна бедност, алармират от ООН. Жените са също толкова продуктивни и предприемчиви, колкото мъжките си колеги, но получават по-малък достъп до земя, кредити, селскостопанско оборудване, пазари и висококачествени вериги за доставки, което води дотам, че получават по-ниско заплащане за своя труд.
 
ООН напомня също така, че структурните препятствия и дискриминиращите социални норми все така ограничават свободата за взимане на решения и политическото участие на жените в селските домакинства и общности. Там жените и момичетата не разполагат с равнопоставен достъп до продуктивни ресурси, обществени услуги като образование и здравеопазване. В същото време голяма част от техния труд остава незабелязана и неплатена, дори когато натоварването им се увеличава заради миграцията на мъжете. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.