1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. ЕК предлага въвеждането на Единна европейска енергийна мрежа

ЕК предлага въвеждането на Единна европейска енергийна мрежа

Около 1 трилион евро могат да достигнат инвестициите, гарантиращи, че Европа ще постигне растящите си енергийни нужди

Европейската енергийна инфраструктура трябва да бъде преразгледана, ако Съюзът иска да изпълни своите енергийни потребности през 2020 г., пише в доклад на Европейската комисия, цитиран от EUobserver.

"Остарялата и силно фрагментирана енергийна мрежа на ЕС трябва да бъде заменена от  Единна европейска енергийна мрежа",  смята Комисията относно приоритетите на енергийната инфраструктура.

„Европейската енергийна инфраструктура остарява и в същото време е изправена пред нови предизвикателства по отношение на сигурността на доставките, интеграцията на пазара и необходимостта от все по-нарастващия дял на електроенергия от нисковъглеродни източници на енергия. Енергийното потребление и внос, зависещи от фосилните горива, ще продължат да нарастват през следващите години, което прави европейското енергийно уравнение още по-трудно", се казва в документа, който ще бъде публикуван следващия месец.

Около 1 трилион евро могат да достигнат инвестициите, гарантиращи, че Европа ще постигне растящите си енергийни и климатични нужди (в това число нова инфраструктура за производство на електроенергия, газ, петрол и улавянето и съхранението на въглерод). „Въпреки това не всички от необходимите инвестиции ще бъдат взети от пазара, по-специално не толкова бързо, колкото е необходимо за постигането на целите на ЕС по отношение на климата и енергията, определени за 2020 г.",  се твърди в доклада.

След като бъде постигнато съгласие по седем проекта от европейски интерес, Комисията ще представи законодателни предложения, за да се предотврати забавянето на местно ниво.

„Изграждането на енергийната инфраструктура - за производство и пренос - става все по-трудно, тъй като то е в противоречие с другите цели на обществената политика като например защитата на природата и/или околната среда, териториалното устройство, общественото здраве и безопасност, туризма и други форми на местно икономическо развитие", се казва в документа на ЕК. За да се предотврати това, проектите ще трябва да отговарят на нови правила, улесняващи тяхната завършеност.

 

Етикети ЕК, ЕС, енергия
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.