1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Министър Кирил Вътев: Над 1 млрд. евро по Стратегическия план са предвидени за бизнеса в земеделието

Министър Кирил Вътев: Над 1 млрд. евро по Стратегическия план са предвидени за бизнеса в земеделието

В панела участваха и министърът на околната среда и водите Юлиян Попов и заместник-министърът на финансите Георги Клисурски.

Над 1 млрд. евро по Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони за периода 2023-2027г. са предвидени за бизнеса в земеделието. Това заяви министърът на земеделието и храните  Кирил Вътев на форума Powers Summit 2023, който се проведе в София.

По време на министерската сесия „Чувам Ви“ той каза, че ключът към устойчивостта в земеделието е пазарната лоялна конкуренция, която печели доверието на потребителите. Министър Вътев посочи също, че устойчивостта изисква предвидимост и сигурност. „Ако искаме да имаме устойчивост за българското земеделие на първо място трябва да работим върху дългосрочна прогноза за климатичните условия. Имаме такива мащабни валежи за кратко време, които са необходими за месеци и тези стихийни проблеми довеждат след това до сухи периоди. Ние виждаме ускорението на климатичните промени и огромни наводнения. Затова заедно с отводняването трябва да мислим и за събирането и съхраняването на тази вода, ако искаме да имаме развито поливно земеделие“, поясни министърът.

Той каза още, че е много важно да се създаде райониране на страната. защото сме страна с изключително богати почви. То трябва да стане на база климатично-почвени условия, не само за подходящите култури, но и за най-подходящите сортове за тези култури.

В панела участваха и министърът на околната среда и водите Юлиян Попов и заместник-министърът на финансите Георги Клисурски.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.