1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Американец се зарази с птичи грип след контакт с крави

Американец се зарази с птичи грип след контакт с крави

По данни на Световната здравна организация за последните 20 години само 248 души в света са се заразили с вируса

След контакт с крави, показали положителна проба за птичи грип, мъж от американския щат Тексас се зарази с вируса. Това е вторият случай, при който заболяването се прехвърля от животно на човек.
 
Здравните власти в Тексас съобщават, че мъжът се е заразил с щама H5N1, но заболяването засега преминава леко. Пациентът има само зачервени очи, което може да се дължи и на конюнктивит. Лекува се с подходящи лекарства и състоянието му вече се подобрява.
Преди няколко дни ветеринарните власти в няколко американски щата съобщиха за говеда, заразени с птичи грип. От министерството на здравеопазването във Вашингтон уверяват, че опасността от прехвърляне на болестта върху хора остава слаба. По данни на Световната здравна организация за последните 20 години само 248 души в света са се заразили с вируса, като 139 от тях са починали. 
 
В същото време от министерството на земеделието на Мексико заявиха, че предприемат превантивни мерки за засилване на надзора и инспекциите на вноса на говеда от САЩ. Представители на мексикано-американската комисия за превенция на болестта шап и други екзотични болести по животните ще посетят говедовъдни ферми, за да вземат проби за лабораторен анализ.
 
Длъжностни лица от селскостопанската санитарна служба на Мексико също ще засилят наблюдението на животни, които влизат в страната - за всякакви признаци на респираторни проблеми. Страната е основен пазар за говеждо месо и млечни продукти от САЩ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.