1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Биодетска градинка? Хем забавно, хем полезно!

Биодетска градинка? Хем забавно, хем полезно!

По този начин малчуганите научават повече за здравословното хранене, смята мнозинството от гласувалите в анкетата на AGRO.BG

В последно време идеята децата да получават практически познания и умения в биологичното производство на плодове и зеленчуци набира все по-голяма популярност. Миналото лято един проект на фондация „Биоселена“ пожъна невероятен успех – само за първата половин година от откриването на учебната биоферма с красивото име „Слънчева градина“ през нея преминаха над хиляда деца! И интересът към атрактивната форма на обучение не секна, даже продължи да расте. И има защо – в учебната градинка децата научават много полезни неща за това откъде идва храната, как се приготвя, какво съдържа и пр. Придобиват и начална потребителска култура, че не само вкусът и външният вид на храната е важен; значение има и как и от какво е създадена, както и куп ценни практични навици и умения.

В една столична детска градина също могат вече да се похвалят с подобен успешно реализиран проект – наскоро 93-то ЦДГ „Славейче“ официално отбеляза първия си успешен градинарски сезон. Малчуганите си приготвяли разсада вкъщи, а родителите и персонала оформили лехичките. Но не това е най-важното от практическия урок – малучганите вече знаят какво е здравословна храна и сами я търсят и искат.

Че това е най-ценното от наученото са на мнение и огромна част от гласувалите в седмичната анкета на AGRO.BG. На въпроса „С какво е полезна за децата собствената зеленчукова градинка в детското им заведение?“ над 80 на сто са избрали отговора „Научават повече за здравословното хранене и производството на зеленчуци“. Не е за подценяване обаче и общуването с природата – днес затворените в бетонната градска джунгла деца все повече се откъсват от природата и много от тях не могат да различат овца от коза, примерно. Или си мислят, че млякото идва от… завода, без да подозират кой реално го „произвежда“. Така че пълно право имат избралите отговора „Свикват да общуват с природата“ – 13 на сто от участвалите в допитването. А да не пропускаме още един момент – че обучението по този начин е и много по-забавно, което, макар и едва 6 на сто, не са подценили. Не, че целта е точно тази – да предложи забавление, но пък, както е известно на всеки, когато обучението се предложи по забавен начин, тогава децата научават много повече, при това – познанията са далеч по-трайни.

Видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.