Има условия за развъждане, но липсва пазар
Близо 50 кг. чисто месо излизат от 150-килограмов южноафрикански щраус, каза Венцислав Налбантов, собственик на ферма за екзотични животни край село Козичино, община Поморие, предаде Агенция „Фокус”.
Това е една от причините, поради които щраусовото е едно от най-скъпите меса в света. Килограм от екзотичната птица се предлага за 25 – 30 лева. По неговите думи щраусовото месо не се отличава с особени вкусови качества, но е много полезно за човешкото здраве, тъй като не съдържа холестерол.
Същото важи и за яйцата на южноафриканските щрауси. За нашите природни условия щраусът може да се отглежда, но на по-топли места.
В село Козичино е доста сурова зимата и отглеждането на щрауси не е препоръчително. „Всички фуражни смески за кокошки носачки стават и за щрауси, но те се нуждаят и от месна добавка – рибно и костно брашно. В природата се хранят с жаби и гущери, червеи”, разказа фермерът. При нормални условия щраусът снася по 30-40 яйца на сезон. Има условия за развъждане, но липсва пазар.
„Имахме други екзотични животни, кенгуру и маймуна, но заради Закон от 2008 година, с който се забранява отглеждането в частни зоопаркове на тези животни, ги махнахме”, допълни той. Най-голям е интересът към щраусите и камерунските кози.