1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Британски учени изучават социалните отношения между кравите

Британски учени изучават социалните отношения между кравите

Снимка:

Задачата на програмата е да се повиши производството на мляко във Великобритания

Британски учени днес започнаха реализацията на тригодишна амбициозна програма за изучаване на „социалните отношения и контакти” между кравите. Задачата на програмата е да се повиши производството на мляко във Великобритания чрез създаването на по-комфортни условия за общуване между кравите, предаде Би Би Си.

Опитите се провеждат в графство Девън в югозападната част на Англия. На всички крави в стопанството са поставени специални огърлици. От тях в компютрите постъпва цифрова информация относно това, с кого дадена крава „общува”, чрез какви средства и при какви условия. В резултат специалистите очакват да получат изключително полезна информация за функционирането на „социалните структури” в стадата от крави.

„Смятаме, че социалното самоопределяне и моралното състояние на животното влияе върху ключовите функции на организма, а също така върху количеството и качеството на произвежданото мляко”, отбелязва ръководителят на изследването професор Дарън Крофт. Той посочи, че на базата на получените данни ще бъдат формирани стада, в които „психологическият и социалният профил на индивидите ще бъде съвместим в значително по-голяма степен”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.