1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Днес е международният ден на детето

Днес е международният ден на детето

Детският панаир ще забавлява малките столичани

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.

През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

Както всяка година в ще има различни прояви по случай празника.


Детският панаир в София включва над 50 прояви, стартът е пред Народния театър "Иван Вазов". Всички прояви са с вход свободен. 

Работилниците ще се провеждат от 10:00 до 18:00 ч. в Градската градина и близките музеи и галерии, съобщават организаторите от Фондация "Изиарт" и Столична община. 

Специално създадени са игри за Националният археологически институт с музей, Националният природонаучен музей, Университетската ботаническа градина, Институтът за етнография и фолклористика с Етнографски музей, криптата на храма "Св. София" и Софийската градска художествена галерия. Благодарение на испанското посолство в Природонаучния музей ще е разположена атрактивна подводница, с която децата ще могат да търсят потънали съкровища от испански галеони.

Организаторите са планирали и необичайна архитектурна разходка с ретро трамвай из центъра на града с цел да запознаят малчуганите с най-знаковите сгради на София и любопитни факти около тях.

За малките, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници - по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство. Посетителите ще бъдат въвлечени в света на науката - математика, физика и химия, с ателието "Цирк на науката". В програмата са включени и танци, йога, тенис, футбол, шах.

Атрактивна програма ще има на сцената - музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. Предвидено е атрактивно готварско шоу с децата и Ути.

По традиция ще бъде показана истинска пожарна кола, на която малчуганите могат да се качат и да влязат в ролята на истински пожарникари. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.