1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Експеримент доказва, че вулканите са породили живота

Експеримент доказва, че вулканите са породили живота

Те са изиграли съществена роля при възникването на живота и на първите организми преди около 4 милиарда години

Американски учени откриха следи от изкуствено създадени аминокиселини в позабравени експерименти от преди 50 години на Стeнли Милър, който пресъздаде в лабораторни условия имитация на вулканично изригване. Благодарение на новите технологии, съвременната наука доказа, че Милър и екипът му от Колумбийския университет са били на прав път.

В своя труд те са предположили, че вулканите са изиграли съществена роля при възникването на "градивните тухли" на живота и на първите организми преди около 4 милиарда години, пише в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Лабораторните проби, оставени от Милър през 1958 година, бяха подложени на повторен анализ с хиляди пъти по-чувствителна апаратура, която доказа присъствието на сяросъдържащи аминокиселини, включени в протеините.

Ученият само бегло споменал за оставените материали в края на живота си, малко преди да почине през 2007 година. Неговият ученик проф. Джефри Бада от Калифорнийския университет възобновил анализа на "първичната супа", наследена от Милър.

Тя се опитвала да пресъздаде условията преди появяването на живота на Земята, като били смесвани вода, въглероден двуокис, метан, водород, амоняк и сероводород, изпускан при вулканичните изригвания.

През тази смес пускали и електрически разряди, за да симулират мълнни. В резултата на експеримента били получени редица органични съединения, в това число и 23 аминокиселини. Новите открития подкрепят теорията, според която вулканите са посяли "искрицата на живота" на Земята. Те са били основен източник на сероводород, а гръмотевиците, съпровождащи изригванията, свършили останалото.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.