1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Експерти от ДГС-Пловдив демонстрираха гасене на горски пожари

Експерти от ДГС-Пловдив демонстрираха гасене на горски пожари

Снимка:

Мероприятието беше част от програмата на 20-та Международна изложба „Природа, лов, риболов – 2014 г."

Атрактивна демонстрация на техника, автомобили и защитно облекло при гасене на горски пожари, направиха експерти от Държавно горско стопанство – Пловдив. Мероприятието беше част от съпътстващата програма на 20-та Международна изложба „Природа, лов, риболов – 2014 г.”, която се провежда в град Пловдив от 19 до 23 март. 

Експертите от горското стопанство запознаха посетителите с експлоатационните характеристики на високопроходимите автомобили за гасене на горски пожари и направиха демонстрация на техниката пред палата №3 в Международния панаир. 

48-те специализирани автомобила за гасене на пожари, с които горските стопанства работят вече 5 години, според специалистите са изключително ефективни. Това са леки автомобили, които могат да влязат почти на всякакъв терен с 400 литра вода, с помпи за високо налягане. 

Подходящата техника, която да бъде адекватно използвана при трудни горски терени е от изключителна важност за бързото овладяване на пожара и недопускане на неговото разпространение, коментираха горските пред посетителите на демонстрацията. Те допълниха, че характерът на повърхността на терена оказва огромно влияние върху разпространението и силата на горските пожари. Затова е много важно бързо и навременно да се достигне до труднодостъпните места. Именно с високопроходимите автомобили, това става възможно. За по-любопитните, служителите разказаха, че имат специална подготовка за действия в екстремни ситуации, каквито са огнените горски стихии. Те обясниха, че в последните години експертите в горските стопанства са обучавани и имат ръководство, разработено за гасене на горски пожари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.