1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Хиляди фермери протестират във Варшава срещу вноса от Украйна и политиките на ЕС

Хиляди фермери протестират във Варшава срещу вноса от Украйна и политиките на ЕС

Хиляди фермери протестират днес в полската столица Варшава срещу селскостопанските политик на ЕС и вноса на евтини храни от съседна Украйна, предадоха световните агенции.

Протестиращите настояват полското правителство да се оттегли от Зелената сделка на ЕС, която има за цел да подпомогне борбата с климатичните промени и защитата на околната среда с мерки, които според фермерите са твърде скъпи.

Демонстриращите земеделци искат също така полско-украинската граница да бъде затворена за вноса на жито и други хранителни продукти, които според тях подбиват цените на местния пазар, уточнява Асошиейтед прес.

Планира се протестът да завърши пред офиса на премиера Доналд Туск, който днес е в Прага за среща с чешкия си колега Петър Фиала. Туск, който определи гнева на фермерите като оправдан, заяви, че страните ще работят с Брюксел за намиране на решения за исканията на фермерите. По думите му освен това Полша и Украйна възнамеряват да помагат на Украйна, като същевременно признаят "негативните последици" на украинската продукция за местните фермери.

Фермерските протести избухнали из цяла Европа - от Испания до Белгия, заеха водещо място в политическия дебат преди изборите за Европейски парламент на 6-9 юни. Европейската комисията вече направи някои отстъпки за фермерите, включително като отложи намаляването на употребата на пестициди до след изборите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.