1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. И котките страдали от депресия

И котките страдали от депресия

Разчитаме го по поведението им, твърди д-р Надежда Костадинова от Пловдив

И котките страдали от депресия и изпадали в тежки психични състояния. Разчитаме го по поведението им. Твърди го д-р Надежда Костадинова от Пловдив, една от много редките, а може би и единствената у нас, специализирала поведенческа психология на животните.

За да се чувства доволен котакът, всичко е важно, казва специалистът - какъв е домът, какво е семейството, какъв е режимът на живот, има ли човек през деня у дома, колко внимание се обръща на любимеца, как се храни. У нас, оказва се, животните, които отглеждаме, са се заразили с проблемите, характерни за цялото ни общество.

Като начало, агресията не е еднозначна, има няколко типа. Трябва да се разбере дали става дума за пренасочване на агресия, за игрова агресия, за чувство на самота и изоставеност. Тя съветва, ако стопаните живеят на първия етаж, да закрият прозорците, така че котките да не могат да гледат. Често се случва домашната котка да гледа как навън други котки се бият или просто с езика на тялото си изразяват заплаха и неприязън. Тя не може да скочи при тях и да се включи в неприятното състезание, затова се обръща навътре и одрасква първия от семейството, който вижда, пише sever.bg.

Една котка, например, има капацитет да обиколи доста голямо разстояние на ден, километри. Ако тя е затворена цял ден сама в малък апартамент, много ясно, че ще опита да компенсира по някакъв начин. Драскането на мебелите също не е акт на злоумишлено вредителство, това е естествен инстинкт на животното да отбележи пътеката си.

Ако достатъчно добре познаваме навиците им в природата, няма да сме толкова разочаровани, казва още д-р Надежда Костадинова от Пловдив. Така че, ако разчитаме на котките да ни успокоят, да премахнат стреса и напрежениято ни, натрупано през деня, да знаете, че всъщност и те стават често негова жертва.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.