1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Италианци предлагат на родни фермери да отглеждат рапица

Италианци предлагат на родни фермери да отглеждат рапица

Инвестицията би възлязла на 30 милиона евро

Италиански инвеститори предлагат на румънски и български земеделци от района на Гюргево и Русе да отглеждат рапица за производството на алтернативна енергия, съобщава Аджерпрес.

Марчело Макети, генерален директор на италианска фирма, която се занимава с алтернативна енергия, съобщи, че има планове за изграждането на фабрика за рапично олио в района на румънското селище Костину. Инвестицията би възлязла на 30 милиона евро. Намеренията на италианските инвеститори са фабриката да има капацитет до 70 000 тона годишно, включително от собствена продукция. Затова италианските инвеститори искат да сключат договори за сътрудничество със собственици на терени в зоната Гюргево-Русе за отглеждането на рапица на терен от близо 75 000 хектара.

Предложението бе направено на среща в Гюргево на Българо-румънската съвместна комисия по земеделие, в която участва и заместник-областният управител на Русе Иван Григоров. Марчело Макети каза, че неговата фирма има такива инсталации в Италия и иска да стъпи и в Румъния. Италианските инвеститори избрали окръг Гюргево заради близостта до река Дунав, която дава възможност за по-евтин речен транспорт.

При сключени договори за сътрудничество, италианските инвеститори са готови да гарантират изкупуването на цялата продукция от селските стопани, както и да ги снабдят със семена или хербициди.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.