1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Италия реорганизира енергийния сектор, за да увеличи производството на „чиста енергия"

Италия реорганизира енергийния сектор, за да увеличи производството на „чиста енергия"

Целта е отделните домове да станат малки централи, които произвеждат енергия чрез соларни панели

Италия реорганизира енергийния сектор, за да увеличи производството на „чиста енергия" от слънцето и вятъра и да намали емисиите от вредни вещества в околната среда. Това стана ясно на семинара „Възможности и добри практики в сферата на екологията и устойчивото развитие", организиран от Италианската търговска камара в рамките на 66-ия Международен технически панаир в Пловдив, съобщава Econ.bg.

Целта ни е отделните домове да станат малки централи, които произвеждат енергия чрез соларни панели, а те вече широко се използват и са свързани с електропреносната мрежа, заяви Фабрицио Камастра, директор на Италианския институт за външна търговия в София, който отново организира официалното участие на страната в Есенния панаир.

Нашето присъствие тази година е доста по-голямо, включва 30 компании на 360 км.м площ, защото промишлените стоки, машини и технологии формират над 30% от италианския износ за България, добави той.

„Италия ще представи в Брюксел много проекти по програмата „Градове на бъдещето", насочени към пестенето на енергия и използването на възобновяеми източници. Страната ни е вече доста напред в този сектор", подчерта Камастра.

„На много места старинните улични фенери вече светят с лампи, направени по модерната LED-технология. Летището в Бари е покрито с фотоволтаични панели, те се използват от много фирми и граждани", посочи той.

Според италиански експерти другото модерно направление в екологията е преработката на отпадъците, които са огромен проблем, но и важен ресурс. Средно всеки човек отделя 2 килограма отпадъци дневно, показва статистиката. За да ги оползотворим, трябва да се изградят системи за разделно събиране, а също - производствени и търговски вериги за рециклиране, каза Фабрицио Камастра.

На щанда на Италия на Есенния панаир показваме много инсталации, техника и технологии в това важно направление, добави той. Според него успешната формула е да се създаде цялостна верига, включваща, правителството, общините, индустрията и гражданите, да се дадат данъчни облекчения и стимули.

На опазването на околната среда е посветена специална презентация, която ще се състои на 30 септември на щанда на Италия на Международния технически панаир.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.