1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Коластрата помага за здравото израстване на телетата

Коластрата помага за здравото израстване на телетата

Едно новородено се нуждае от около 2 литра дневно

Коластрата или първото мляко, което дава кравата след като роди, е изключително богато на хранителни вещества и антитела. Поради ниския имунитет на новородените телета антителата, съдържащи се в коластрата, им дават нужните имунни сили, за да могат да израстнат здрави, пише agweb.com

Едно новородено се нуждае от около 2 литра коластра (пет процента от общото тегло на телето) в следващите четири часа след раждането му, но най-добре в първите 30 минути, и от 4,5 литра в следващите 12 часа.

Времето на прием е особено важно, понеже храносмилателната система на телето позволява на антителата да преминат директно в кръвта. Абсорбираните вече антитела позволяват защита срещу патогени, а останалите в храносмилателния тракт предпазват от чревни болести и паразити.

Най-ефикасният метод новородените да приемат коластра е да сучат от майката. Но понякога това не е възможно, ако кравата или телето имат проблем. В такива случаи най-добрият вариант е да се издои кравата възможно най-скоро след като роди или на телето да се даде коластра, добита преди време, като задължително трябва да е от здрава крава.

Добър индикатор за качеството на млякото и съдържанието на коластрата се определя в поне третата кърма и по цвят трябва да е с жълтеникав цвят и кремообразна консистенция. Коластрата може да се съхранява в опаковки от мляко или пластмасови контейнери за бъдещо използване и може лесно да бъде размразена при нужда, като към нея се добави пречистена топла вода.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.