1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Консумацията на шоколад в България е между 20 и 50 грама на ден на глава от населението

Консумацията на шоколад в България е между 20 и 50 грама на ден на глава от населението

Най-високо е потреблението в Швейцария

Всеки българин средно е похарчил миналата година 11 лева за шоколад. Това е с един лев повече спрямо 2008 година, когато средната консумация на човек в пари е възлизала на 10 лева, стана ясно на дискусия за вредите и ползите от шоколада, съобщава mediapool.bg

В София хората харчат повече пари за шоколад и шоколадови десерти, докато на другите места в страната се харчат повече пари за вафли и шоколадови бонбони. На софиянци се падат 17% от средствата, дадени за шоколадови продукти.

В сравнение с Хърватия у нас се яде три пъти по-малко шоколад. Шоколадовият пазар в България генерира средно 350 млн. лв. на година.

Консумацията на шоколад в България е между 20 и 50 грама на ден на глава от населението, а в Европа е между 30 и 90 грама.

В Швейцария се яде средно 9.9 кг. шоколад годишно от един потребител, като това е най-високото потребление за Европа. На второ място е Норвегия с 9.2 кг. годишно на човек.

На трето място са французите, които изяждат 4.7 кг. В Италия всеки потребител средно е изял 1.5 кг. шоколад.

В шоколада се съдържат над 400 активни вещества, които имат висока антиоксидантна активност.

Доц. Веселка Дулева от Националния център по опазване на общественото здраве поясни, че се препоръчва консумация на около 40 грама шоколад дневно. При употребата на натурален шоколад в такава дозировка се предпазва сърдечно-съдовата система. Какаовите зърна съдържат и вещества с успокояващ ефект.

В България все още най-много се ядат млечни шоколади. Постепенно обаче се забелязва тенденция българинът да поглежда и към обичания от европейците натурален шоколад.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.