1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Куче водач е спасено след сложна сърдечна операция

Куче водач е спасено след сложна сърдечна операция

История с щастлив край

Извършиха първата по рода си в света сложна сърдечна операция на куче. Интервенцията е направена в България в началото на декември. „Операцията бе близо до експерименталната хирургия. Важното е, че доведе до този успешен край. Като негов лекар съм много щастлив, че мога да го изпиша и върна на стопаните му“, сподели д-р Ранко Георгиев. 

c__581_02

Артър така се казва кучето, родено с късмет. Той не е само куче водач на сляп човек, но и приятел, част от семейството. Артър е едва на 2 години, когато Фондация "Очи на 4 лапи" го среща с настоящия му собственик Милю Карамитев. Вече повече от 7 години той е неизменно до него и му помага.

Преди няколко месеца, обаче верният  му приятел получава тежката диагноза- тумор в сърцето. Кучето водач е на прага на смъртта. „Когато Артър дойде той вече беше с развита сърдечна недосттъчност, това означава, че сърцето му е стигнало на границата на възможностите си. Трябваше да спрем сърцето му и да прехвърлим функцията му на външна машина“, обяснява д-р Ранко Георгиев.

asx_520_01

Независимо от високия риск стопаните на Артър се съгласяват той да бъде опериран. Процедурата трае 6 часа, а сърцето на животното е спряно за цели 2.

Историята на Артър има своя щастлив край. След дълъг период на рехабилитация той беше успешно изписан и ще продължи да помага на своя стопанин. „Колкото ми беше трудно, когато се разболя, толкова сега съм щастлив“, с умиление каза Милю Карамитев.

Автор: Светлозара Димитрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.