Едрите риби са по-безопасни за трапезата, защото имат по-малко кости
Едрите риби са по-безопасни за трапезата, защото имат по-малко кости. Това обясни д-р Димитър Кехайов от болница "Лозенец". Засядането на кост в гърлото е особено опасно в началото на ларинкса, където са отворите на хранопровода и дихателните пътища, подчерта специалистът. Той посъветва пострадалите при инцидент да търсят незабавно лекарска помощ при специалист по уши, нос и гърло или ендоскопист. Ако успеете да глътнете острото образувание, вече не е опасно, тъй като то ще се стопи от солната киселина в стомаха, обясни още Кехайов. Най-малко кости имат големите ципури, лавраци, сьомги и хекове. Най-опасни пък са каракудата и шаранът, тъй като имат множество дребни костици. Малките риби да се препържват, тогава костите стават хрупкави и безопасни, препоръча още докторът.