1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Либерия обявява извънредно положение заради епидемията от Ебола

Либерия обявява извънредно положение заради епидемията от Ебола

Снимка:

Световната здравна организация съобщи за 932 починали

Либерия обявява извънредно положение, а САЩ обявяват тревога първа степен заради епидемията от Ебола в Африка, пише dir.bg.

"Правителството и хората на Либерия настояват за извънредни мерки за оцеляването на нашата държава и за опазването на животите на нашия народ. В резултат на това аз обявявам извънредно положение на цялата територия на Република Либерия за период от 90 дни", посочи Президентът на Либерия г-жа Елън Джонсън Сърлийф.

Санитарните власти в Съединените щати пък обявиха тревога първа степен, за да отговорят по-добре на епидемията от Ебола.

По думите на Том Скинър, говорител на американските Центрове за контрол и превенция на болести за пръв път от 2009 г. САЩ обявява най-високата степен на тревога. Тогава тя е била обявена заради пандемията от грипния вирус H1N1.

Американският президент Барак Обама заяви, че липсва достатъчна информация, за да се даде зелена светлина на обещаващо лекарство срещу смъртоносната Ебола, съобщава Ройтерс.

По данни на Световната здравна организация от 1711 случая на заразени с Ебола, 932 починали.

По данни на Уикипедия Ебола е един от най-опасните и смъртоносни вируси, които са известни в момента. От 2 до 21 дни след заразяването болният развива симптоми на треска, главоболие, обща отпадналост, възпалено гърло, мускулни и ставни болки. Счита се, че преболедувалите придобиват имунитет към вируса, но няма доказателства за това. В началния период на заразяването вирусоносителят отделя вируси с всички свои телесни секрети.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.