1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Мария Габриел: Основното и изпълнимо искане е активиране веднага на временната подкрепа за компенсация на доходите

Мария Габриел: Основното и изпълнимо искане е активиране веднага на временната подкрепа за компенсация на доходите

Необходимо e ЕК да вземе адекватни мерки за стабилизиране на сектор животновъдство

Започна събирането на фермери от различни Европейски страни. 50 животновъди от близо 20 браншови организации прекосиха с автобус Европа, за да се присъединят към еврoпейския фермерски протест, насрочен за днес, 7 септември.

Фермерите настояват да получат директните плащания преди 01.11.2015 г. "Най-важното е изравняване на субсидиите в цяла Европа и спешна директна подкрепа, за да оцелее българското животновъдство" заяви Танчо Колев, председател на Националното сдружение на млеко и месопроизводителите.

Според зам.-председателя на Групата на ЕНП Мария Габриел ситуацията в момента пред Европейския парламент е критична такава каквото е в сектор животновъдство. "Много важно е че има български представители. Защото те са тук за да кажат заедно със своите колеги, че е необходимо ЕК да вземе веднага адекватни мерки за стабилизиране на сектора", каза Мария Габриел.

По думите й основното и изпълнимо искане е активиране веднага на временната подкрепа за компенсация на доходите според чл. 219 от  Регламент 1308 от 2013 г.

"Това е Регламента за обща организация на пазарите. Това е мярката която е заложена в европейския регламент и която Европейската комисия има правомощията да направи така, че това да се случи. Погледът днес е изпълнен с много голяма надежда към извънредния съвет на министрите на земеделие, за вземането на тази мярка, която ще доведе до спад на напрежението в сектора и ще позволи на българските и европейски фермери да вземат глътка въздух. Впоследствие ще бъдат реализирани и други мерки, които да доведат до дългосрочно стабилизиране, подпомагане и развитие на сектора", съобщи зам.-председател на Групата на ЕНП.

Подробности и преки включвания гледайте в новините по телевизия Агро ТВ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.