1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Мария Неделчева: България работи за равнопоставеност в Общата селскостопанска политика на ЕС за периода 2014 – 2020 г.

Мария Неделчева: България работи за равнопоставеност в Общата селскостопанска политика на ЕС за периода 2014 – 2020 г.

Снимка:

Експертът по зърнопроизводство Гай Гаген призова българските земеделци да мислят за бъдещето

Мнението на българските земеделски производители е от изключително значение за нас, за да може България да изготви и защити единна позиция по Общата селскостопанска политика на ЕС за периода 2014 – 2020 година – това обяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Неделчева. За целта Неделчева, съвместно с централата на ГЕРБ, Министерството на земеделието и храните, Асоциацията на земеделските производители в България и най-голямата европейска неправителствена организация на земеделците Copa-Cogeca, организира поредица от кръгли маси в рамките на Обществения дебат за Общата селскостопанска политика на ЕС за периода 2014 – 2020 година.

На среща в Монтана със земеделци от Враца, Видин, Ловеч и Плевен, Мария Неделчева обясни, че тя и българското правителство ще продължат да работят, за да може в новата ОСП на ЕС да се премахне несправедливото разпределение на директните плащания между фермерите от новите и старите страни членки. Българският представител в Комисията по земеделие е категорична, че по време на дебата в Европарламента ще настоява да няма прехвърляне на средства от Първи във Втори стълб на ОСП, за да може фермерите от България и другите нови страни членки на ЕС да получават толкова средства, колкото и колегите им от старите страни членки, защото плановете на един фермер с 10 хектара земя от България не се различава от плановете на негов колега от Германия например, също с 10 хектара земя. За да достигнат директните плащания в максимален размер до всички български фермери, ние също трябва да си свършим работата, обясни Мария Неделчева.

Заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова също увери, че българското правителство ще отстоява равнопоставеността между страните членки в новата ОСП на Евросъюза.  Боянова очерта като други предложения на България и предложенията за компенсиране и пренасочване към отглеждането на алтернативни култури на земеделците от необлагодетелстваните региони в ЕС. Освен това ще настояваме ЕС да изостави секторното подпомагане и да обърне приоритетно внимание на активните фермери.  Като идея се очерта и възможността реколтата на фермерите да бъде застрахована със средства от ЕС.

Експертът по зърнопроизводство от Copa-Cogeca Гай Гаген призова българските земеделци да мислят за бъдещето, когато избират какви култури и по какъв начин да ги отглеждат. Той също акцентира, че неговата организация работи с всички европейски институции, за да има баланс между субсидирането на фермерите от новите и старите страни членки на ЕС. В контактите си Copa-Cogeca работят постоянно за подобряване позицията на европейските фермери на общия пазар. Това може да стане само, когато има общи условия за всички в новата ОСП. Една от стъпките в тази посока била и идеята за субсидиране от общ европейски бюджет без кофинансиране от страните членки, обясни Гай Гаген.

По време на дикусията участниците от различните области имаха възможност да зададат конкретни въпроси на специалистите от Европарламента, МЗХ, АЗПБ, ЕК и Copa-Cogeca. Конкретните отговори от експертите помогнаха на земеделците да се ориентират в последните тенденции на развитие на европейските стандарти и пазари в сектора. Освен това фермерите получиха и редица отговори, касаещи европейското финансиране във всички посоки на селското стопанство в рамките на ЕС.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.