1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Милиони цветя, предназначени за европейските пазари, са блокирани на границата между България и Турция

Милиони цветя, предназначени за европейските пазари, са блокирани на границата между България и Турция

Стръковете е трябвало да бъдат доставени в 40 европейски държави за празника на влюбените на 14-ти февруари

Милиони стръкове, предназначения за европейските пазари на цветя, са блокирани на границата между България и Турция и в складове в южната ни съседка, разказва Би Би Си. Те е трябвало да бъдат доставени в 40 европейски държави за празника на влюбените на 14-ти февруари.

"Бяхме планирали доставката на около 35 милиона стръка цветя от Турция за Европа за Свети Валентин. Вече сме изпратили 20 милиона, но 5 милиона са блокирани на границата. Останалите са наводнили складовете в южна Турция", разказва Осман Багдатлиоглу от турската асоциация на износителите.

Причината е избухналият преди около две седмици спор между България и Турция за разрешителните за превози, в резултат на който и двете страни затвориха границите си за камионите на съседа, обяснява Би Би Си.

Двустранна среща за разрешаване на проблема беше насрочена за 21 февруари в Анкара. Дотогава обаче производителите, които са разчитали на приходите от цветята, продадени на Свети Валентин, ще бъдат разорени, отбелязва "Дневник".

"Цветята се развалят много бързо – в рамките на няколко дни, така че и ние трябва да сме много бързи. А заради настоящата ситуация сме изправени пред 90% загуби", оплаква се Йомер Гюндеслиоглу, който е производител и износител на цветя. Той обяснява, че сега трябва или да се опитат да продадат продукцията си на местния пазар, или да я изхвърлят.

Конфликтът между двете балкански държави може да се отрази и на останалите европейски страни, тъй като по-малкият брой налични цветя означава, че клиентите може да се наложи да платят по-скъпо за букет на Свети Валентин, отбелязва Би Би Си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.