1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Министър Найденов информира МС за мерките за изпълнение на препоръките на ЕК за ПРСР

Министър Найденов информира МС за мерките за изпълнение на препоръките на ЕК за ПРСР

Снимка:

Управляващият орган по програмата е създал спешна организация за осъществяване на промени в нормативната уредба на ПРСР

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов информира на 3 февруари Министерския съвет за констатациите, направени при проведения одит на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. за периода 01.04.2008г. – 30.06.2009 г. и предприетите мерки за изпълнение на препоръките на Европейската комисия. В доклада си министър Найденов посочва:

Във връзка с проведен одит относно Националната програма за развитие на селските райони 2007-2013 г. (ЕЗФРСР)  - Ос 1 и Ос 3, касаещ прилагане на мерките по програмата за изминал период 01.04.2008г. – 30.06.2009 г. и получено писмо от Европейската комисия от 22.01.2010 г., Ви уведомявам, че в потвърждение на досега направените от нас констатации, одиторите на ЕК също са установили пропуски и непълноти, свързани с наредбите и процедурите, прилагани при изпълнение на ПРСР до юли 2009 г.

С оглед недопускане на финансови санкции от страна на ЕК, Управляващият орган по програмата е създал спешна организация за осъществяване на промени в нормативната уредба на ПРСР, в съответствие с дадените препоръки, а именно:

- Ясно и точно дефиниране в наредбите на термина „изкуствени условия”, което да позволи обективна преценка на експертите в РА при разглеждане на случаи със съмнения за изкуствено създадени условия за заобикаляне на правилата по програмата;

- Добавяне на текст в наредбите, в които да е отразено, че в случай, че предприятия партньори или свързани предприятия по смисъла на Закона за малки и средни предприятия са одобрени и/или подпомагани по реда на тези наредби,  то тяхната финансова помощ като общ размер не трябва да надхвърля максималния размер по съответната мярка.

- Да се дефинира, че трите оферти, които се ползват, като механизъм за удостоверяване на основателността на разходите, трябва да се отнасят само до един и същ артикул, когато това е приложимо.

За останалата част от констатациите и по-конкретно тези, които касаят процедурите за проверка на обществените поръчки, възлагани от страна на общините ДФ „Земеделие” – РА вече е предприел съответните промени, за което е уведомена ЕК  и същото е отразено в новите наредби, касаещи общините, които вече са подписани от министър Найденов и ще бъдат публикувани до дни в Държавен вестник. Новите процедури са качени от месец ноември на сайта на ДФЗ. Също така ДФЗ е сключил Меморандум за сътрудничество с над 80 фирми, доставчици на земеделска техника, както и международни асоциации, с оглед разширяване на базата си данни за средни пазарни цени, с което е изпълнена препоръката на ЕК за препратка на базата данни към международни пазари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.