1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Модерни препарати спасяват гроздето, Грегоар го обира…

Модерни препарати спасяват гроздето, Грегоар го обира…

Тези и други чудеса на модерното земеделие ще видите в Агрофорум

Инвестиция по време на криза? Безразсъдство или далновидно решение? На фона на многото замразени обекти, покрай които минаваме всеки ден, една фирма реши да довърши започнатото и да зарадва земеделските стопани в Добруджа с нов търговски център. Какви приходи очакват инвеститорите и каква е тайната на успеха – ще ви покажем в предаването Агрофорум тази седмица. Ще видите и супермодерна техника, която всеки фермер иска да има в двора си.

И понеже така и така сме на техновълна, да се пренесем в модерното лозе. Ученическите бригади от времето на соца отдавна са отживелица. Пък и сега вече си имаме гроздоберач – истински супермен! Той не само обира с невероятна скорост всяко зрънце по пътя си, ами е абсолютно прецизен и плодовете остават целокупни. Ако искате да научите кой е той – гледайте предаването.

Но с това лозарската тематика не се изчерпва. И пак – високи технологии: но няма да ви показваме повече машини. Отиваме в района на пловдивското село Найден Герово, за да разберем какво е спасило масивите на един от големите винпроми от падналите над 500 литра на квадратен метър дъжд през тази година. Във всеки случай – не чадъри или дъждобрани, а нещо друго. Ще ви подскажем съвсем малко: иде реч за препарати за растителна защита. Стига толкова, за да ви е интересно да гледате.

Не си мислете, обаче, че сме приключили с научно-техническата поредица. Следващата сцена е край добруджанското село Карапелит. Колегите ни от Добрич видяха още едно уникално чудо на техниката: италианска комбинирана машина за сеитба на есенници. А какво е уникалното в нея и кои други машини допълват нейната работа – няма смисъл да питате предварително. Имайте търпение – докато дойде време за предаването.

Знаете ли, че картофите вече наброяват около 1000 сорта, а у нас от растителните храни те са на второ място по консумация след хляба? Или пък че са нужни точно 24 милиарда картофа, за да се свърже Земята с Луната? Вече няма да се учудите, ако ви кажем, че търсенето им нараства все повече? Не, разбира се, за да се строи мост до земния спътник. А защото са много вкусни и полезни. Един пример: само 200-300 грама от тях покриват дневната ни нужда от витамин С.

За да е в крак с тази тенденция, стопанин от кюстендилското село Ръсово успял да изкара рекорден добив от вкусните и полезни кореноплодни. Как е постигнал този небивал успех, ще ни разкаже самият той в Агрофорум. Едва ли ще му стигнат, за да поеме по пътя на Нийл Армстронг, а и едва ли има такива намерения; но поне ще изкара добри доходи от продукцията си, пък и за собствена консумация ще има предостатъчно.

И като заговорихме за картофите, които, особено пържени, чудесно вървят с бира, веднага се сещаме, че през студените месеци добре върви шопска салата с домашна ракия. А какво трябва за „шопския” специалитет? Най-вече – домати и краставици. А те пък най-хубави стават в Южна България. Та отидохме да проверим в хасковското село Узунджово. Местен производител ни показа какви зеленчуци се раждат в оранжерията му – за чудо и приказ. Ако и вие искате да осигурите достатъчно и качествени продукти за хубава салата, пък и за вкусни манджи – гледайте репортажа ни, за да научите тайната на отглеждането на традиционния за всяка трапеза зеленчук.

Видео по темата...

Светослав Динков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.