Изхранването на животните става все по-трудно и отнема все повече природни ресурси
Насекоми като част от храната за животни предлага проучване на Организацията по прехрана и земеделие към ООН. То е проведено съвместно с учени от френската Асоциация на зоотехниците в Париж.
Световното население расте всеки ден. С него нараства и нуждата от месо, мляко и всякаква друга храна. Изхранването на животните обаче става все по-трудно и отнема все повече природни ресурси. 75% от земеделските площи в момента се ползват за добив на фуражи и пасища. Животновъдството "гълта" и 8 на сто от водата, която консумират хората, и то най-вече за напояване.
Затова е наложително да се търсят нови източници на храна за животните, твърдят учените. Мухи, скакалци, копринени буби и други насекоми биха могли да бъдат алтернатива. Насекомите имат различни предимства – растат и се размножават бързо, много добре усвояват храната и около половината от телесната им маса е протеин. Това ги прави отличен заместител на соята или рибеното брашно, употребявани във фуражните смески, смятат изследователите.
Съществуват и рискове, като патогени, пестициди и микотоксини, с които насекомите могат да са заразени и да ги предадат на животните, признават учените. На тях предстои да се обръне специално внимание.