1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Насекоми могат да заместят фуражите в животновъдството

Насекоми могат да заместят фуражите в животновъдството

Изхранването на животните става все по-трудно и отнема все повече природни ресурси

Насекоми като част от храната за животни предлага проучване на Организацията по прехрана и земеделие към ООН. То е проведено съвместно с учени от френската Асоциация на зоотехниците в Париж.

Световното население расте всеки ден. С него нараства и нуждата от месо, мляко и всякаква друга храна. Изхранването на животните обаче става все по-трудно и отнема все повече природни ресурси. 75% от земеделските площи в момента се ползват за добив на фуражи и пасища. Животновъдството "гълта" и 8 на сто от водата, която консумират хората, и то най-вече за напояване.

Затова е наложително да се търсят нови източници на храна за животните, твърдят учените. Мухи, скакалци, копринени буби и други насекоми биха могли да бъдат алтернатива. Насекомите имат различни предимства – растат и се размножават бързо, много добре усвояват храната и около половината от телесната им маса е протеин. Това ги прави отличен заместител на соята или рибеното брашно, употребявани във фуражните смески, смятат изследователите.

Съществуват и рискове, като патогени, пестициди и микотоксини, с които насекомите могат да са заразени и да ги предадат на животните, признават учените. На тях предстои да  се обръне специално внимание.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.