1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Областните дирекции по земеделие ще контролират добивите и произведените количества тютюн

Областните дирекции по земеделие ще контролират добивите и произведените количества тютюн

Тютюнопроизводителите ще получават подпомагането си по схемата на националните доплащания и по ПРСР

На някое от следващите си заседания на Министерски съвет догодина ще бъде приет законът, с който фонд „Тютюн” ще бъде закрит. В закона, освен закриването на структурата, са предвидени и облекчения на редица от лицензионните и регистрационните режими, които съществуваха досега за търговия с тютюн и тютюневи изделия. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, информира Агенция "Фокус".

„Очаквам някъде към края на януари този закон да бъде факт, така че либерализирането на този сектор да се случи. Досегашните най-различни режими, предвидени в закона, са били, за да обслужват дейността на фонд „Тютюн”. Той е бил една държавна структура, която предоставя субсидии за килограм произведен тютюн. Тъй като вече тютюнопроизводителите ще получават подпомагането си по схемата на националните доплащания и по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), нормално е тези режими като неадекватни вече, да отпаднат.

Аналогичен е и проблемът с търговията с тютюн. След като в целия Европейски съюз и подпомагането, и търговията са на една по-либерална основа, ние не виждаме защо в България да се поддържа един консервативен модел на търговията с тютюна, което най-малко обслужва тютюнопроизводителите”, обясни той. По отношение на тютюнопроизводството и търговията с тютюневи изделия има две основни дейности, които би следвало да бъдат следени. Едната дейност са семената за разсад. Тази дейност с решение на фонд „Тютюн” в средата на годината е прехвърлена към Института за тютюна и тютюневите изделия в Пловдив. Другата дейност – за добивите и произведените количества ще се контролира от Областните дирекции „Земеделие”, така както там се контролират всички земеделски продукти. Цялата информационна система на произведените количества през изминалите години вече е в ДФЗ. Има екип във фонда, който вече менажира тези процеси.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.