1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Общата селскостопанска политика запазва челното си място в бюджета на ЕС

Общата селскостопанска политика запазва челното си място в бюджета на ЕС

Комисията по земеделие и развитие на селските райони на ЕП е предложила формула, с която ще се увеличат директните плащания на страните членки

По време на заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони на Европейския парламент, комисар Дачиан Чиолош представи бюджета на ЕС за селско стопанство за периода 2014-2020 г. Въпросното предложение предвижда замразяване на бюджета на нивото от 2013 г., като по този начин Общата селскостопанска политика си запазва челното място в бюджета на ЕС.

Българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Мария Неделчева поздрави комисар Чиолош за запазването на бюджета на Общата селскостопанска политика в един толкова труден икономически контекст. Тя напомни за значението на бюджета предвид амбициозните цели, които си поставя бъдещата ОСП и отправи към Дачиан Чиолош няколко жизненоважни за българското селско стопанство въпроси.

Един от тях касае възможността да се намалят максимално разликите в директните плащания от 1 януари 2014 г. От отговора на Европейския комисар по земеделие стана ясно, че комисията е предложила формула, с която ще се увеличат директните плащания на страните членки, получаващи с 90% по-малко от средната ставка за директни плащания в ЕС. Разликата от получаваната от тях сума и 90% от средната ставка ще намалее с една трета. За да бъде изчислена точната сума обаче се налага да се изчакат законодателните предложения на ЕК относно критериите, въз основа на които ще се разпределят  средствата. Очаква се тези предложения да бъдат направени през октомври тази година.

Друг въпрос, който постави Мария Неделчева, се отнася до съгласуваността на ОСП с останалите европейски политики и стратегии. Кохезионната политика предлага добри възможности за развитие на селските райони, Ос 2 на Дунавската стратегия също  е насочена към развитието на селските райони и биоразнообразието. Комисар Чолош увери, че различните политики са съгласувани, което ще допринесе за по-добро разпределение на средствата.

По време на дебата г-жа Неделчева повдигна и въпроса за ситуацията в пчеларския сектор, като подкани Европейската комисия да обмисли възможността за въвеждане на специална схема за пчеларите в рамките на директните плащания, като например плащания на пчелно семейство. „За България това е наболяла тема, тъй като пчеларският сектор е засегнат от загубата на пчелни колонии, а пчеларите не са достатъчно подпомагани, за да се справят с проблема”, аргументира се българският евродепутат.

В съобщението на комисията се предлага земеделието да може да се възползва след 2013 г. от Европейския фонд за приспособяване към глобализацията. Мария Неделчева повдигна въпроса за неговото практическо приложение и нуждата да бъдат предвидени по-прости процедури за отпускането на средства.

 * Нивото на бюджета на ОСП за 2013 е 371,7 милиарда евро. Възможно е да се разполага с допълнителни 15,2 милиарда евро. Предвидени са 281,8 милиарда евро за директни плащания и пазарни мерки и 89,9 милиарда евро за втория стълб. Комисията предлага 4,5 милиарда евро за научни изследвания в селското стопанство и 2.5 милиарда евро за Европейския фонд за приспособяване към глобализацията.

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.