1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. От лятото на 2025 г. Тулуза вдига цените на водата с 42%

От лятото на 2025 г. Тулуза вдига цените на водата с 42%

Мярката ще засегне около 850 000 души в региона и ще важи между юни и октомври

Радикални мерки за справяне с безводието предприема общинската администрация на Тулуза в южна Франция. От следващата година през летните месеци цената на питейната вода ще бъде вдигната с 42%.
 
Мярката ще засегне около 850 000 души в Тулуза и региона и ще важи между юни и октомври. В останалите месеци от годината цената ще бъде с 30 на сто по-ниска, но остава по-висока спрямо сегашните тарифи. 
По думите на кмета Жан-Люк Муденк целият регион е изправен пред проблеми с водоснабдяването, тъй като нивата на подпочвените води и тези в язовирите са рекордно ниски. Затова е важно жителите да започнат да пестят питейната вода, а това става най-добре като се вдигне цената.
От общината допълват, че поскъпването има и символично значение, тъй като селското стопанство има далеч по-голямо потребление на вода, отколкото частните домакинства. Ето защо вдигането на цената представлява сигнал, че след сушите през последните две години Тулуза е готова да опазва водните ресурси и призовава гражданите да стоят по-кратко под душа и по-рядко да пускат пералните машини.
От опозицията в общинския съвет критикуват новите тарифи и ги смятат не за стимул, а за наказание. То ще засегне най-вече онези, които и без това са в затруднено положение и в крайна сметка няма да доведе до пестене на вода. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.