1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Отбелязахме Европейските дни на птиците

Отбелязахме Европейските дни на птиците

Снимка:

Белочела водна кокошка (лиска)

Португалия до Казахстан, от Малта до Норвегия бяха наблюдавани над 4 милиона птици

В изминалите събота и неделя, повече от 29 000 възрастни и деца наблюдаваха и се насладиха на очарованието на миграцията на птиците в 44 страни в Европа и Централна Азия. Всички те станаха част от Европейските дни на птиците 2019. От Португалия до Казахстан, от Малта до Норвегия в организираните общо 1080 събития бяха наблюдавани над 4 милиона птици, отправящи се към местата за зимуване на юг.

В Европейските дни на птиците в България се включиха над 120 души, които посетиха 5-те събития, организирани от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в Гоце Делчев, Бургас, Козлодуй, Шабла и Свищов. Участниците  наблюдаваха птици, научиха интересни и любопитни факти за миграцията им и се включиха в разнообразните игри и работилници за изработване на изкуствени хранилки и гнездилки. Общият брой на наблюдаваните птици у нас бе 30 017 индивида от над 70 вида. Координатор на Европейските дни на птиците в страната е БДЗП.

Трите най – често наблюдавани видове птици по време на събитията в България са: лиската, речната чайка и розовият пеликан. От редките и застрашени видове бяха наблюдавани: къдроглави пеликани, белооки потапници, морски орли, лопатарки, черни и бели щъркели, малки корморани, траурна потапница, каспийски рибарки, розови фламинги, степен блатар и др. Най-много видове птици бяха установени по река Дунав и в района на Бургаските езера.

Трите най – многобройни вида птици, наблюдавани по време на събитието във всички страни-участници, са: белобузата гъска, гривякът и обикновеният скорец.

Най - много събития, 326 на брой, са организирани в Русия. Най–много участнци -  3500 човека, са регистрирани в Гърция и Финландия, а най – много птици са наблюдавани във Финландия – 1 300 000 екземпляра.

У нас предстои още едно събитие, посветено на Европейските дни на птиците - на 11 октомври в Регионалния природонаучен музей в Пловдив.

Европейските дни на птиците са ежегодно събитие, организирано от BirdLife International. Тази година то се проведе за 26-ти пореден път. Празникът приканва всички хора, интересуващи се от пернатите обитатели, които искат да научат повече за тях и да чуят интересни факти за тяхната миграция и невероятни пътешествия. Основната цел на събитието е да повиши осведомеността на широката общественост относно миграцията на птиците и опазването на световно застрашените видове и техните местообитания.

Всички събития и наблюдения на птици от всяка страна са събрани, обработени и анализирани от Европейския център, координиран от Словашкото орнитологично дружество (BirdLife Словакия).

BirdLife International е глобален съюз от природозащитни организации, работещи в повече от 100 страни, които заедно образуват водещ авторитет в опазването на птиците, техните места и местообитания, както и застрашаващите ги фактори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.