1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Посрещаме Бъдни вечер

Посрещаме Бъдни вечер

Според народните вярвания - вечерта, преди да се роди Христос, е първата от трите кадени вечери

Християнският свят отбелязва днес един от най-големите празници – Бъдни вечер, навечерието на Рождество Христово.

В различните краища на страната народът я нарича Малка Коледа, Кадена вечеря, Вечерня и Неядка.

Според народните вярвания - вечерта, преди да се роди Христос, е първата от трите кадени вечери. Денят преди Коледа е ден, в който цялата природа затаява дъх в очакване.

На този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни.

Според народното вярване, божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за това съобщила на другия ден.

По стара традиция, преди да се нареди празничната трапеза на Бъдни вечер, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището, наречен бъдник. Отначало разбърква с него огъня, наричайки: "Колкото искрици, толко пиленца, шиленца, теленца, дечица в тоя дом!" После поставя тънкия край на дръвчето в огъня; там то остава да тлее цялата нощ и да поддържа огъня жив. Дървото е крушово, дъбово или буково. В предварително издълбана в него дупка се сипва червено вино, тамян и зехтин за берекет. Преди да се сложи в огъня, се запечатва с пчелен восък. Така приготвен коледният бъдник, наричан още коледник или прекладник, се смята за миросан и осветен и вече може да бъде принесен в жертва на божествата.

Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна, а храните на нея - нечетен брой и постни.

Масата трябва да е отрупана с всичко, което се произвежда в домакинството: варено жито, варен фасул, сърми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошаф, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. В някои краища правят също тиквеник, зелник и малка пита, в която е скрита паричка (на когото се падне, ще бъде щастлив цялата година). В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.