1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Професията фермер е третата най-уважавана в Германия

Професията фермер е третата най-уважавана в Германия

Снимка:

Професията фермер е една от най-уважаваните в Германия, показва представително проучване

Професията фермер е една от най-уважаваните в Германия, показва представително проучване. На първо място са лекарите, следвани от санитари и медицински сестри, а фермерите се подреждат на третата позиция.

Селскостопанският сектор е един от най-важните за социалната и икономическата система в Германия, посочват повече от половината запитани. Над 55 процента са убедени, че дори във времена на криза стопаните се грижат за продоволствената сигурност. На обратното мнение са близо една трета, сочи анализ на анкетата.

За да се гарантира тази продоволствена сигурност и в бъдеще, 93 на сто от участниците в допитването са на мнение, че произведените от селските стопани продукти трябва да имат справедлива цена. Освен това хората застават почти изцяло зад искането на фермерите сами да определят как ще ползват своите земи.

За жителите на Федералната република на първо място е качеството на хранителните стоки, следвано от прозрачността относно начините на тяхното производство, хуманното отношение към животните и опазването на биологичното разнообразие.

В коментар по анкетата от Германския земеделски съюз изтъкват, че много често има разминаване между очакванията на гражданите спрямо селското стопанство и субективно усетената реалност. Така например потребителите настояват за отговорно и хуманно отношение към животните, но само 31 процента от тях са убедени, че такова наистина има.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.