1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Разкриха причината за смъртта на 400 животни през 2020 г.

Разкриха причината за смъртта на 400 животни през 2020 г.

Цели три години учени от различни университети разследваха причината за тази трагедия

Близо 400 слона умряха преди 3 години в Зимбабве и Ботсвана, без някой да разбере причината. Сега учените стигнаха до заключението, че животните са получили отравяне на кръвта, причинено от бактерия, която все още няма име.
 
Кадрите от 2020 година бяха потресаващи – слоновете падаха като подкосени, други известно време се въртяха в кръг, преди да се строполят на земята, трети бяха повалени сякаш от мълния. Никога преди това подобно нещо не беше наблюдавано при тези животни, затова първоначалното предположение беше, че са били умишлено отровени, най-вероятно от бракониери, или пък от микроби, подобни на антракс. След като беше установено, че бивните не липсват, ловците на трофеи бяха изключени от сметките. Цели три години учени от различни университети разследваха причината за тази трагедия. За да стигнат до труповете на слоновете, те летяха с хеликоптери или се придвижваха с високопроходими автомобили, след което взимаха кръвни и тъканни проби. Те бяха изпратени за анализ в американски лаборатории, откъдето сега идва отговорът – причина за смъртта е бактерия, довела до отравяне на кръвта. Става дума за бактерии, които се срещат най-често в организмите на тигри и лъвове. Затова експертите предполагат, че някои от заразените слонове са били ухапани от лъв и след това са предали заразата на останалите.
 
Смята се също така, че сушата преди три години е допринесла за смъртта на слоновете, които са били омаломощени от жажда и глад. В противен случай патогените е нямало да ги повалят, убедени са британските специалисти. 
 
Към днешна дата в Африка живеят около 350 000 екземпляра, но популацията им намалява с по 8% на година. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.