1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Селскостопанската политика на ЕС трябва да остане общностна

Селскостопанската политика на ЕС трябва да остане общностна

Историческият подход спрямо старите и новите страни членки на Европейския съюз трябва да бъде премахнат

Селскостопанската политика на Европейския съюз трябва да остане общностна политика в новия програмен период след 2013 година. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова на националния аграрен семинар "Селското стопанство и всичко за него" в курорта "Албена".

Светлана Боянова допълни, че земеделското министерство се обявява против ренационализацията на Общата селскостопанска политика, каквито идеи се чуват при дебата в общността.

Бюджетът на бъдещата Обща селскостопанска политика трябва да бъде запазен в досегашния му размер или увеличен, но да не бъде намаляван, каза Боянова. Тя коментира, че в този аспект принципът на солидарност и социална справедливост като средство за стимулиране на по-слабо развитите региони придобива особено значение.

Позицията на земеделското министерство е, че историческият подход спрямо старите и нови страни членки на Европейския съюз трябва да бъде премахнат. Директните плащания трябва да останат основен инструмент, насочен към активните европейски фермери, каза Боянова.

България е склонна да обмисли възможността за определяне на таван за подпомагане на големите индивидуални ферми с оглед на по-добро разпределение на средствата между земеделските производители, но считаме, че подобна мярка трябва да бъде подложена на сериозна дискусия при ясно определяне на критериите и дефиниране на понятието "голяма ферма", допълни заместник-министърът на земеделието и храните. Земеделското министерство смята, че нарастващата ценова нестабилност на пазарите на селскостопанска продукция и нуждата от насърчаване на конкурентноспособността налагат преразглеждане на съществуващите и въвеждане на нови пазарни мерки.

Мониторинг на цените по хранителната верига би бил полезен инструмент за подпомагане на участниците в търсенето на диалог и договорни отношения, без да се игнорират правилата на конкуренцията, посочи Боянова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.