1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Стартира първата писмена декларация за изравняване на субсидиите между старите и новите страни членки

Стартира първата писмена декларация за изравняване на субсидиите между старите и новите страни членки

Снимка:

Тя е по инициатива на българския евродепутат Мария Неделчева

Писмената декларация относно справедливото разпределение на земеделските субсидии е по инициатива на българския евродепутат Мария Неделчева и беше подписана от колегите й Рареш-Лучиан Никулеску (Румъния),  Жозе Бове (Франция), Януш Войшиешовски (Полша) и Димитър Стоянов (България).

Рареш-Лучиан Никулеску и Жозе Бове са заместник-председатели на Комисията по земеделие и развитие на селските райони и това е един от редките случаи, в който двама заместник-председатели на комисия, която вече взема решения на равна нога със Съвета, споделят едно мнение. Този факт може да се приеме за положителен знак, предрещаващ успеха на писмената декларация.

За основа на писмената декларация авторите посочват условието земеделските производители в ЕС да отговарят на еднакви изисквания за качество на храните и хигиената, благосъстояние и здраве на животните, опазване на околната среда и други, които изискват скъпи инвестиции. Съвносителите не само припомнят, че вече беше анонсиран края на историческия модел, но и че в новите държави-членки, прилагащи схемата за единно плащане на площ, голяма част от селскостопанските производители, най-вече в животновъдния сектор, дори нямат право на директни плащания, тъй като не разполагат със земеделска земя.

В писмената декларация се посочва още, че от 1 януари 2014 г. е нужно да се изгради система, позволяваща прехвърляне на средства от втори към първи стълб на ОСП.

Разрешеното стартиране на писмената декларация от Бюрото на председателите на партиите в ЕП е безспорен успех. В следващите 4 месеца трябва да бъдат събрани подписите на 50% от общия брой евродепутати + 1, т.е. 396 подписа, за да стане декларацията официален документ на Европейския парламент. След това шансът тя да бъде включена в бъдещото законодателство на Европейската комисия за Общата селскостопанска политика е изключително реалистичен.

Напомняме, че първият законодателен документ за реформата на ОСП, предложен от комисар Дачиан Чиолош, се очаква в средата на юли 2011 година.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.