1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Стопаните ще получават пари за спазването на забрани, които са валидни за съответната защитена зона от „Натура 2000”

Стопаните ще получават пари за спазването на забрани, които са валидни за съответната защитена зона от „Натура 2000”

Най-вероятно ще бъдат отделени двата вида плащания

* Видео по темата може да видите ТУК
* Други статии по темата...

Задълбочаващата се загуба на биоразнообразие се признава като един от най-тежките екологични проблеми на обществото ни. Богатството на европейската дива природа и природните местообитания са важно условие за качеството на живот.  Освен това тези територии имат критична роля за поддържането на природните системи и някои от природните ресурси, от които зависи нашето общество.

Натура 2000 има важен принос за дългосрочната цел за опазване на биоразнообразието в ЕС. При изграждането на тази мрежа е постигнат значителен напредък с обявяването на над 18 000 места от страните членки.

Освен да подпомага природозащитните усилия, създаването на мрежата „Натура 2000” може да има и значителни икономически и социални ползи, сред които: обезпечаване на екосистемните функции, осигуряване на храна и дървесни продукти, създаване на работни места (напр. в екотуризма), разнообразяване на местните икономики, увеличаване на социалната устойчивост и подобряване условията на живот, а също и намаляване на местни екологични проблеми, като замърсяване на водите.

България е една от най-богатите на биологично разнообразие в Европа държави. Като принос за Европейската екологична мрежа „Натура 2000”, страната ни трябва да защити над 80 типа хабитати, както и най-важните местообитания на 100 вида растения и 226 вида животни, определени от европейските директиви.

В България изискванията на екологичната мрежа са пренесени чрез две европейски директиви и са залегнали в Закона за биологичното разнообразие. Към настоящия момент около 34% от територията на страната ни е в обхвата на екологичната мрежа. Имаме 114 защитени зони за опазване на дивите птици и 225 – за хабитатите. За всяка една от тях се издава заповед за охрана, а впоследствие се разработва план за нейното управление. До този момент на доброволен принцип земеделските стопани можеха да кандидатстват за земи, които попадат в „Натура 2000” по агроекологичната мярка – ВПС4. Сега предстои да тръгне и мярка 213 – плащания по „Натура 2000” за земеделски земи. В момента се правят уточнения във връзка с европейската рамкова директива за водите, която е изключена от наредбата, за да бъде ясно за какво ще са компенсациите. В бъдеще има възможност и тя да се включи и да се регламентират най-вече ограниченията, произтичащи от плановете за управление на водните басейни.

Най-вероятно ще бъдат отделени двата вида плащания – по рамковата директива за водите и за „Натура 2000” за земеделски земи с цел да е по-ясно за какво точно са компенсациите.

Въвеждането на забрани в местата по „Натура 2000” става в случаите, когато осъществяването на дадена дейност със сигурност ще доведе до значително увреждане на местообитанията и видовете, които се опазват в дадената защитена зона. Примерните ограничения по ползването на земеделските земи могат да бъдат свързани със забрана за превръщането на ливади или пасища в обработваеми земи; забрана за коситба в размножителния период на птици; забрана за използването на определени торове или средства за растителна защита. Ако се въведат в дадена зона забрани за определени дейности в земеделските земи или горите са съответният производител ще бъде финансово компенсиран.

Равнищата на компенсаторните плащания са от 0 до 200 евро на хектар, като по мярка 213 бенефициентите нямат задължение за петгодишен период на действие, както е по агроекологичната. Всяко плащане е за една година и на следващата земеделският стопанин може да не кандидатства, ако не обработва земята. Принципът е, че ползвателят получава помощта.

Кандидатстването става чрез подаване на общото заявление за плащане на площ. Срокът е от 1 март до 15 май всяка година. Процедурата по кандидатстването ще бъде много лесна. Няма да се изискват бизнес проекти. В заявлението трябва ще се маркира, че земеделският стопанин приема да спазва забраните в обхвата на екологичната мрежа, което той и досега е бил задължен да прави. Но след подаването на заявлението за субсидии той ще бъде проверяван от Разплащателната агенция, за да се установи дали е коректен. Ще получава пари само за спазването на забрани, които са разписани за съответната защитена зона. Ако няма такива – няма и за какво да получава пари.

Бенефициентите трябва да имат минимум 3 дка земя, като всеки един от парцелите не може да бъде по-малък от един декар. Необходимо е те да са очертали земите си в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) и да са подали общото заявление за плащане на площ, в което да са отбелязали, че искат да кандидатстват за компенсиране по „Натура 2000”. От МЗХ съобщиха, че момента се изготвя проектът на наредбата за приложението на мярка 213, като нейното стартиране през тази година е под въпрос, чието решаване не зависи от администрацията на Министерството на земеделието.

Мярката, касаеща собствениците на гори, със сигурност няма да стартира през тази година, увериха от МЗХ, като уточниха, че в момента се анализира каква би била ползата от нея и дали изобщо е необходимо да се прилага. Прави се преценка какъв процент от горите ще попаднат в екологичната мрежа, колко ще бъдат потенциалните бенефициенти, какви ще бъдат административните разходи и евентуално позитивите от такава мярка.

Целите на „Натура 2000” се изразяват в съхраняването на биологичното разнообразие, богатството на природата и опазването на традиционния селскостопански ландшафт. За местните хора и общините „Натура 2000” е възможност за печеливш поминък, а за земеделските стопани това е начин да печелят от висококачествени екологични продукти и възможност да получават средства от европейски фондове под формата на компенсации.

line

Материалът е публикуван по съвместен проект "ОСП - европейският модел за рентабилно земеделие", между Продуцентска къща "Агромедия"ОСП
Европейският модел за рентабилно земеделие
и Европейската комисия...повече информация

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.