1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Светослав Симеонов: Мерките от ПРСР, по които няма усвояване, са социални

Светослав Симеонов: Мерките от ПРСР, по които няма усвояване, са социални

Снимка:

Извършени са плащания по 7141 проекта на обща стойност 1,236 млрд. лв.

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие" Светослав Симеонов обяви, че по Програмата за развитие на селските райони са извършени плащания по 7141 проекта на обща стойност 1,236 млрд. лв. „Най-слабо активни остават бенефициентите по по-специфичните мерки на ПРСР, като горските например. Мерките, по които няма усвояване, са социални - става дума за обучение на земеделци, за подпомагане на полупазарни стопанства. Т.е. трябва да се намери балансът между максимално усвояване на средствата и максимално постигане на целите на програмата, за да се даде възможност на бенефициентите да кандидатстват по нея", обясни той, цитиран от Агенция „Фокус".

Симеонов предлага в определени дни експерти от ДФЗ да консултират по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Той посочи, че поради незнание редовни бенефициенти на програмата с изрядни документи губят средства. „ Мисля, че ние трябва да бъдем отворени към бенефициентите да им помагаме в рамките на нашите възможности, да им разясняваме нещата, за да не се стига до такива глупави случаи на загуба на средства", каза директорът на ДФЗ.

По думите на Симеонов страхът в комуникацията на експертите на фонда с бенефициентите вече го няма. „Този диалог подобрява много начина на работа, много проблеми се изчистват още преди да бъдат внесени документите във фонда и няма нищо нередно в това да подпомогнем нашите бенефициенти да подготвят изрядни документи и те да бъдат готови за обработка бързо и експедитивно".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.