1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Учени от САЩ търсят мишки в големите градове

Учени от САЩ търсят мишки в големите градове

Идеята на изследователите е да проучат как гризачите се адаптират към градската среда

Необикновена обява публикуваха учени от университета Дрексел във Филаделфия. За своите изследвания те търсят мишки, като условието е гризачите да са уловени в жилищни помещения или търговски площи в градовете Филаделфия, Ню Йорк или Ричмънд.
 
С обявата учените се надяват да намерят доброволци, които да поставят капани в своите апартаменти, ресторанти и магазини. Уловените живи мишки трябва да бъдат събрани от доброволците и предадени в пунктове, които ще бъдат създадени за целта.
 
Идеята на изследователите е да проучат как гризачите се адаптират към градската среда и да разберат дали мишките в големи населени места изпитват по-малко страх от хората и дали присъствието на човека им причинява стрес. Проектът цели също така да опише не само поведенческите модели на животните, но и да установи дали съществуват физически разлики между градските и селските мишки.
 
Така наречените домашни мишки отдавна са обект на научни изследвания и са сред най-често използваните за експерименти в медицината и фармацията животни. Те имат сравнително голяма генетична прилика с хората, която, заедно с лесните за манипулирани гени и кратките репродуктивни срокове, ги прави много подходящи за проучвания в областта на генетиката и развитието на различни болести.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.