1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Уникален антиоксидант произвеждат доматите

Уникален антиоксидант произвеждат доматите

Напълно непознатото досега съединение е идентифицирано от специалисти от Института за молекулярна и клетъчна биология в Испания

Какво се случва с доматите, когато са подложени на стрес? Отговор на този въпрос дават испански изследователи, които са установили, че доматените растения произвеждат уникален антиоксидант, съобщи БТА, като се позовава на "Сайънс дейли".

Неизвестното досега съединение е 14 пъти по-мощно от ресвератрола - антиоксиданта-чудо, който се открива в червеното вино. Ползата от уникалната съставка в доматите е 4,5 пъти по-голяма от тази на витамин Е и 10 пъти по-голяма от тази на витамин С.

Антиоксидантите са известни със здравословните си свойства. Те помагат за предотвратяването на сърдечносъдови заболявания и рак и могат да намерят големи приложения във фармацевтичната индустрия.

Напълно непознатото досега съединение е идентифицирано от специалисти от Института за молекулярна и клетъчна биология в Испания. Изследователите обясняват, че много фенолни съединения се произвеждат в отговор на биотичния стрес, на който са подложени растенията. Биотичният стрес е резултат от уврежданията, причинени на растителните видове от други живи организми - бактерии, вируси, гъбички, паразити, полезни и вредни насекоми.

Уникалното съединение може да има редица приложения. То например може да бъде използвано в хранителната индустрия като консервант за храни, предназначени за консумиране от човека. В козметичната индустрия антиоксидантът може да влезе в състава на продукти за грижа за кожата, заради предполагаемите му качества, свързани с предотвратяването на стареенето.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.