1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Японски учени "уловиха рибешките мисли"

Японски учени "уловиха рибешките мисли"

Специалистите използвали генно модифицирани лаври на рибата Danio rerio

Японски учени "уловиха рибешките мисли", пише в. "Дейли телеграф", като се позовава на изследване на специалисти от японския университет Саитама.

В миналото учени бяха използвали ядрено-магнитен резонанс, за да направят модели на мозъчната активност при рибите и да идентифицират кога различните райони в мозъка се включват и изключват. При новото изследване специалистите са прибягнали до различна техника, за да установят кои отделни мозъчни клетки участват във всеки етап на мозъчния процес, пише БТА.

За целта специалистите използвали генно модифицирани лаври на рибата Danio rerio, известна и като зебра-риба заради окраската наподобяваща тази на зебрите. След генното модифициране невроните на лаврите в онази част на мозъка, свързана със зрението, излъчвали флуоресцентна светлина, когато били активирани. Лаврите на този вид риба имат прозрачни тела.

Това означава, че дейността на техните мозъчни клетки може да бъде гледана и документирана в реално време с помощта на микроскоп и на камери с висока резолюция. Така японските учени "проникнали" в мислите на рибите в три ситуации.

Първо учените наблюдавали какво се случва в главата на малките риби, докато те гледали движеща се точка на екрана, а после докато наблюдавали, без да могат да помръднат, един парамециум - крехко създание, с което обикновено се хранят.

Накрая учените "надникнали" в главата на рибите, докато те плували на свобода в компанията на плячката си. Така специалистите забелязали кои мрежи от мозъчни клетки участвали в мисловния процес на рибите, докато те гледали плячката, придвижвали се към нея и решавали да я уловят.

Технологията за наблюдение ще може да помогне за напредък при по-голямото разбиране на мисловния процес при животните и хората. Учените ще могат да научат повече неща за аномалиите, които предизвикват мозъчни болести, казва професор Джуничи Накаи, един от авторите на изследването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.