1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Зеленчукови градини ще никнат по покривите на сгради край Темза

Зеленчукови градини ще никнат по покривите на сгради край Темза

Това предвижда новият озеленителен план на лондонския кмет

У нас Борисовата градина е само една. А насред Лондон Борисовите градини ще бъдат най-малко 2012! И ще произвеждат краставици, чушки и домати, с които да се изхранват спортистите, които ще участват след 4 години в Летните олимпийски игри в английската столица. Това предвижда новият озеленителен план на лондонския кмет Борис Джонсън, лансиран в началото на ноември.

Кокетни зеленчукови градини ще никнат по покривите на жилищни и обществени сгради край Темза, в запустели дворове и по терасите на всеки мераклия, на когото му се занимава с екоградинарство. За авангардната инициатива "Столична реколта" лондонската община е предвидила необходимите средства. Най-напред тръгва 6-месечен пилотен проект за 87 000 паунда, с който ще бъдат оборудвани първите 50 зелени пространства.

Специалистите са изчислили, че покривите на Лондон, които подлежат на култивация, ще предложат 24 пъти по-голяма зелена площ от тази на прочутия Ричмънд парк в югозападната част на столицата.

Борис Джонсън и неговата управа целят две неща. На първо място да увеличат зелените площи и "белодробния капацитет" на града. И вторият приоритет - да се произведат на място и на ниски цени екологично чисти продукти, като по този начин се избегне транспортирането им и свързаните с него вредни емисии./в. Градски

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.