1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Жълт код за 11 области в страната е обявен заради очакваните високи температури

Жълт код за 11 области в страната е обявен заради очакваните високи температури

Препоръчва се хората да избягват престоя на открито, особено в обедните часове

За днешния ден е обявен жълт код за 11 области в страната заради очакваните високи температури, съобщиха от НИМХ към БАН, цитирани от Дарик радио.

Кодът се отнася за областите Благоевградска, Пловдивска, Пазарджишка, Старозагорска, Хасковска, Кърджалийска, Сливенска, Ямболска, Великотърновска, Русенска и Плевенска.

Според синоптиците времето ще бъде слънчево, след обяд - горещо. Слънце ще има и в планините и по Черноморието. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но специалистите предупреждават да сме внимателни.

Заради очакваните жеги се препоръчва хората да избягват престоя на открито, особено в обедните часове, да носят шапки, светли и леки дрехи, да поемат достатъчно течности, плодове и зеленчуци, да не употребяват алкохол. Възрастните хора и тези с недобро здраве да си останат вкъщи, да приемат много течности, да не се претоварват.

Лекари съветват да се внимава с употребата и на климатиците. Не повече от 10-12 градуса трябва да бъде разликата между температурата на климатизирано помещение и външната температура. При влизане в автомобил трябва да се отворят прозорците и по възможност да се проветри. Резкият преход от топло към студено и обратно, при температурна разлика над 10 градуса, може да предизвика колапс, особено при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

Първите признаци на слънчевия и топлинния удар са зачервена и суха кожа, липса на потене, липса на слюноотделяне, човек не може да преглъща, припомнят лекари. Възможно е да се появи световъртеж, промени в зрението, гадене, главоболие и повръщане. Много е важно пострадалият да бъде пренесен веднага на хладно място и да приема течности.

В сряда и четвъртък с усилване на вятъра от северозапад ще нахлува по-хладен въздух и температурите ще се понижат чувствително. Ще има валежи и гръмотевични бури, отначало в Западна, а през нощта срещу четвъртък и в четвъртък - в Централна и Източна България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.